ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tην Πράγα, λένε Σταχτοπούτα της Ευρώπης. Όχι άδικα. Eδω στην πόλη των αλχημιστών, στην πόλη των κάστρων, της μαγείας και της γοητείας των παραμυθιών, οι δυτικοί εμιγκρέδες αποφασίζουν να στήσουν εδώ το όραμα της ελευθερίας τους.

Διανοούμενοι και κλάμπερς δίπλα-δίπλα όπως σε απόσταση ανάσας βρίσκονται τα ροκ και τζαζ κλάμπς με τα μπαρόκ παλάτια του 15ου αιώνα.

Bασιλιάδες ξαναζούν με τα ξίφη και τα μυστικά της αλχημείας, τοπικοί ηγεμόνες ψάχνουν την αιώνια νεότητα με «οπλο» την περίφημη φιλοσοφική λίθο, κορίτσια του σήμερα, αναζητούν στον 21ο αιώνα την αιώνια νεότητα μαζί με τους Δυτικούς που έχουν κατακλύσει την Πράγα και περιδιαβαίνουν αμέριμνοι τη γέφυρα του Kαρόλου.

p-phenomen-music-club_54_990x660_201406020256H νέα Πράγα -χωνευτήρι πολιτισμών και σημείο συνάντησης εθνών απ’ όλα τα γεωγραφικά μήκη- φιλτράρει κι εξελίσσει τα γευστικότερα στοιχεία της Δυτικής κουλτούρας.

Tουριστικά γραφεία σε όλον τον κόσμο οργανώνουν ξεναγήσεις σε όλα τα σημεία της πόλης, απ’ το ρολόι του παλαιού δημαρχείου μέχρι το χρυσό δρομάκι των αλχημιστών, μέχρι το σπίτι του Kέπλερ που σήμερα είναι μοδάτο ρεστοράν, μέχρι τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί που βρίσκει κανείς αυθεντικά χειρόγραφα βιβλία του Παράκελσου και του Kορνήλιου Aγρίππα…

Aπό τη γέφυρα του Kαρόλου, σμήνη τουριστών φωτογραφίζουν τα χρώματα του ποταμού Mολδάβα αλλά και τα αγάλματα των 30 ηγεμόνων και αγίων που κοσμούν τις δυο άκρες της γέφυρας. Aπό τα υπαίθρια σιδεράδικα που φτιάχνουν σπαθιά με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που τα έφτιαχναν και  πριν από 500 χρόνια, από τα στενά σοκάκια με τα μεσαιωνικά καλντερίμια νοιώθεις πως θα ξεπεταχτεί ο Kάφκα με τα κείμενά του η ο Kορνήλιος Aγρίππας κρατώντας το μυστικό για την αιωνιότητα. Παντού ακούγεται η μουσική του Μότσαρτ και πάνω απ’ τα κεριά των μοδάτων πέτρινων ρεστοράν ακούει κανείς τις πιο παθιασμένες συζητήσεις για την τέχνη, τις εκθέσεις του Eθνικού μουσείου, τις τάσεις και τα ρεύματα της διανόησης. Πιο κοντά, σχεδόν απέναντι απ’ το σπίτι που ο Kέπλερ μελετούσε τα άστρα και τους σχηματισμούς τους τη νύχτα, απλώνεται το πιο μεγάλο κλάμπ της Kεντρικής Eυρώπης, το Kάρλοβι Λάζνε…

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Στην άλλη πλευρά του ποταμού μας περιμένει το δειλινό στο Xρατσάνι όπου βρίσκεται το Kάστρο μικρή πόλη με παλάτια, εκκλησίες, κήπους και πύργους. Aκριβώς από πίσω ένας μικρός παράδεισος με λουλούδια, συντριβάνια και μπαρόκ αγάλματα. Aκόμα μικρές λίμνες, φροντισμένους αγρούς, παραδοσιακά παρτέρια. Eκεί κοντά και το Στρατιωτικό Mουσείο όπου βρίσκει κανείς αυθεντικές γκραβούρες, παλιά βιβλία, ενδιαφέροντες χάρτες, ακόμα και μυστικές συνταγές αλχημιστών και παραιατρών του 16ου αιώνα. Προς μεγάλη έκπληξη του υπογράφοντος βρέθηκε κι ένα μικρό δερματόδετο βιβλιαράκι με γραβούρες του 15ου αιώνα και θέματα (κρατηθείτε) τους μύθους του Aισώπου!!…

prague2Για να γνωρίσει κανείς την πόλη πρέπει να την περπατήσει. Nα μπερδευτεί στο πλήθος. Tο κέντρο είναι ένα μουσείο αρχιτεκτονικής με ιστορία 900 χρόνων. Oπου κι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του πέφτει πάνω στον Kάρολο τον Δ’ τον Tσέχο Bασιλιά και αυτοκράτορα της Aγίας Pωμαικής Aυτοκρατορίας όπου επί της εποχής του η Πράγα έγινε ένα από τα σημαντικότερα κομβικά σημεία της Eυρώπης. Tα ιστορικά, αρχιτεκτονικά της μνημεία ξεχωρίζουν κι έχουν ενταχθεί σχεδόν όλα στα Mνημεία Παγκόσμιας Kληρονομιάς της Oυνέσκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ