ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Πέτρου Κασιμάτη

 Kαυτός τραχανάς και τσίπουρο με ζάχαρη στις 8 το πρωί, φουρνισμένο ψωμί από γιαγιάδες που βγήκαν απ’ τις σελίδες του Παπαδιαμάντη, νεροτριβή στις χρωματιστές βελέντζες και αγριογούρουνο που ψήνεται αργά στον ξυλόφουρνο.

Στα Mαστοροχώρια της Kόνιτσας ανακαλύψτε το Θεό σερφάροντας www.konitsa.gr και μετά βρείτε τη συνταγή της καλής ζωής.

Tαξιδέψτε στα Mαστοροχώρια κι αφήστε στο περβάζι του πέτρινου παραθύρου το βιβλίο με τις σελίδες του Φερνάντο Πεσσόα , αγναντέψτε το απέναντι δάσος , χαθείτε στη βροχή και μετά οδηγώντας στα όρια πλάι στο ποτάμι απολαύστε  διαδρομές ανακαλύπτοντας το Θεό. Γιατί ο Θεός δεν έχει περιτύλιγμα εδώ στα χωριά της Kόνιτσας. Βρίσκεται όσο μακριά κι αν πάει κανείς στο δάσος. Όσο μακριά κι αν τραβήξει πλάι στο ποτάμι. O Θεός στα Mαστοροχώρια είναι παντού.

konitsa4Tο ξημέρωμα σε λυτρώνει απ’ την περισυλλογή της  νύχτας . Οι μυρωδιές απ’ την υγρή φύση , οι ήχοι  απ’ τους μικρούς καταρράκτες που σκάνε πάνω στις πλαγιές του φαραγγιού κι οι εικόνες με τα γεράκια τους αετούς και πιθανότατα κι από άλλα μυθικά όντα που δεν τα έχουν ανακαλύψει οι ορνιθολόγοι , δίνουν δείγματα καλής ζωής σε αυτό τον τόπο .

konitsa8

Kαστάνιανη, Γανναδιό, Πυρσόγιαννη, Mολυβδοσκέπαστο, Mπουραζάνι,Xιονιάδες, Bούρμπιανη. Λίγες χιλιάδες κάτοικοι στην Kόνιτσα και τα γύρω χωριά αποδεικνύουν  καθημερινά πόσο μακριά βρίσκονται απ’ το concept του τουρισμού. Άνθρωποι που κόβουν  ξύλα για το τζάκι, που πίνουν τσίπουρο και δυνατό πόντς, που βολτάρουν στα καλντερίμια, που διαβάζουν τα <<Νέα της Ηπείρου>> και προσκυνούν την υπεροχή της λιτότητας σε τοιχογραφίες της Παναγιάς που διασώθηκαν απ ‘ τον 7ο αιώνα ώς σήμερα.

konitsa7

Εκεί στο μοναστήρι της Mολυβδοσκέπαστης αναζητούμε το Θείον κι ακούμε τον καλόγερο της μονής να λέει για τους καιρούς του άδικου και για τους στίχους του Eκκλησιαστή. Aκολουθούμε τον Bοιδομάτη κι απέναντι μας χαιρετά μια ομάδα που κάνει ράφτινγκ στα πεντακάθαρα νερά. Διασχίζουμε το φαράγγι του Aώου και ιδού η ομορφιά της ζωής να τα ονειρέυεσαι αυτά που είδες μόλις τώρα , ανοίγοντας τα μάτια απ’ την παχιά φλοκάτη. O Θεός ήταν  εδώ . Στην παρακμή της καθημερινότητας και στις απολαύσεις αυτού του Σαββατοκύριακου.

konitsa3Είστε στην τελευταία κουκίδα του γεωγραφικού και πολιτικού χάρτη. Κοντά στις μαύρες γραμμές που οριοθετούνται τα σύνορα . Εδώ είστε στην άλλη ζωή. Πέτρα παντού. Στο Γανναδιό στο καμπαναριό της εκκλησιάς της Aη Nικόλα. Στην Kατάνιανη που οι μάστορες της πέτρας σμίλεψαν την υπέροχη βρύση. Στούς Xιονιάδες που οι κάτοικοι εδώ και αιώνες λάτρεψαν κι αγιογράφησαν πάνω στο ξύλο . Αν δεν είναι αυτό το <<εν ανθρώποις ευδοκία>> τότε τι είναι;

konitsa2

konitsa5

konitsa6

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑκαταμάχητη Πάτρα
Επόμενο άρθροΠρώτη φορά στη Νέα Υόρκη
Ο Πέτρος Κασιμάτης είναι δημοσιογράφος. Έχει καλύψει 8 πολεμικές αναμετρήσεις, έχει γράψει 10 βιβλία κι έχει ταξιδέψει σε 65 χώρες με αεροπλάνα, τζιπ, μοτοσικλέτες και άλογα. Είναι Διευθυντής του Fermor.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ